21. 4. 2013

Ženšen pětilistý

Nedávno jsem byl navštívit jednoho vzácného člověka, kterého považuji za nejlepšího přítele. Daroval mi rostlinu, o níž jsem vůbec nevěděl. A nyní, když jsem si o ní něco zjistil, se skoro za to až stydím. Vy, kteří ji neznáte, můžete zkusit její kouzlo. Pěstuje se opravdu jednoduše. Na to, co je to za poklad, je neuvěřitelně životaschopná téměř za všech podmínek, které ji u nás mohou potkat.


Jiaogulan (Ženšen pětilistý - Gynostemma pentphyllumje považován za jednu z pro zdraví nejprospěšnějších bylin světa. Název "Pětilistý ženšen" si rostlina vysloužila, jelikož obsahuje gypenosidy, které jsou velmi podobné ginsenosidům, jež jsou obsaženy v i pravém ženšenu (Panax ginseng), který se na rozdíl od jiaogulanu velmi obtížně pěstuje, a produkty z něho jsou tak velmi drahé.
V čínských provinciích, kde pravidelně pijí čaj z gynostemy, je nejvyšší procento lidí starších 100 let a také celkový věkový průměr. A naopak nižší procento úmrtí na rakovinu.


Ženšen pětilistý je významný antioxidant, antistresor. Je ve svých účincích 4krát silnější než bájný ženšen pravý (Panax ginseng). Používá se k posilování imunity, vytrvalosti, k regulaci cholesterolu, cukru. Má také schopnost regulovat krevní tlak, kdy nízký zvyšuje a vysoký naopak snižuje, proto je ženšen pětilistý nazýván harmonizátorem.
Publikované vědecké práce uvádějí prokázaný pozitivní vliv ženšenu pětilistého ( Jiogulanu - Gynostemmy pentphyllum) na lidský organismus zejména v následujících oblastech:
  • adaptogenní a antioxidační účinky
  • posilování imunity a nervového systému
  • růst životní energie/odolnosti/vytrvalosti
  • stimulace funkce jater
  • regulace cholesterolu, cukru a krevního tlaku
  • zlepšování cirkulace krve
  • uklidňující efekty a uvolnění křečí

 Ženšen pětilistý (Jiaogulan - Gynostemma pentphyllum) je lék, který můžete
pěstovat v květináči:
Pěstování ženšenu pětilistého je velmi jednoduché. Roste jako liána, takže do květináče je vhodné umístit oporu nebo jej zasadit do závěsného květináče, pak bude vytvářet pěkné převisy.
Stačí, když použijete několik lístků ženšenu pětilistého na čaj nebo salát denně, a za krátkou dobu pocítíte příznivý účinek.
Příprava a pití ženšenu pětilistého (Jiaogulanu - Gynostemmy pentphyllum) poskytuje obdobné zážitky jako konzumace nejkvalitnějších zelených čajů. Nálev připravíme tak, že vylouhujeme 1g suchého listu (cca jednu čajovou lžičku) v 250 ml horké vody po dobu 3-5 minut, dle chuti. Již tříminutový nálev je nebývale silný a aromatický. Svou nevtíravou plností okouzlí každého a podobně jako u vína vybízí k dalšímu doušku.

1 komentář:

  1. Hm, existence tohoto a ještě ke všemu neesteticky zelenýho fuj dryjáku se asi nelíbí výrobcům a distributorům něžnejch, chutnejch a šetrnejch léčínků z komerčních lékáren. Matěj

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů